Bende van Nijvel

Hold-up op de DELHAIZE te Eigenbrakel

Vrijdag 27 september 1985 omstreeks 20u10-20u15 , Eigenbrakel, rue de la Graignette, nr 5

Drie mannen stappen uit een voertuig, geparkeerd op de parking nabij het Italiaans restaurant « Da Pietro » te EIGENBRAKEL. Een kind is er aan het spelen. Hij wordt vastgenomen door een van de daders, die hem de loop van zijn vuurwapen in de zij plaatst. Zo begeven ze zich samen naar het grootwarenhuis DELHAIZE dat zich in de onmiddellijke omgeving bevindt.

Drie klanten bevinden zich ter hoogte van de ingang van de winkel. Een van de daders vraagt hen om hem tot binnen in de winkel te volgen. Een van deze drie personen wordt onmiddellijk neergeschoten, de twee andere personen slagen erin weg te vluchten.

De drie daders en hun jonge gegijzelde betreden het grootwarenhuis. Verschillende vuurschoten weerklinken. De aanwezige klanten worden verplicht om op de grond te gaan liggen. Een man die niet snel genoeg gehoorzaamd, wordt koelbloedig doodgeschoten.

Een bediende wordt belast met het leegmaken van de kassa’s. Ze dient het geld te bergen in een papieren zak van het grootwarenhuis.

Terwijl een van de mededaders op de uitkijk staat, begeeft de derde dader zich tot bij de zaakvoerder, en verplicht hem om de brandkoffer te openen. De zaakvoerder heeft evenwel de mogelijkheid niet om de koffer te openen.

De dader stelt zich hierop tevreden met de briefjes van 50 en 100 BEF, die in een plastic zak worden geplaatst. De dader verlaat tenslotte het bureel na diverse malen op de meubels te hebben gevuurd.

Op weg naar zijn mededaders vuurt hij nog een schot af in de richting van een klant die zich had verborgen in een winkelgang.

De daders verlaten samen de winkel, vergezeld van het kind, als gegijzelde.

Op de parking merken de daders de aanwezigheid op van een camionnette. Ze vuren tot acht keer toe op deze camionnette. De bestuurder, getroffen door een kogel, is op slag dood. De passagier, zijn zoon, wordt eveneens gewond door een kogel. Hij slaagt er toch in de camionnette te verlaten en zich te verplaatsen tot aan de ingang van het grootwarenhuis.

De drie gangsters lopen vervolgens tot aan hun voertuig, nog altijd vergezeld van het gegijzelde kind dat ze daarna vrijlaten.

De daders stappen in hun voertuig VW Golf en rijden weg in de richting van EIGENBRAKEL Centrum.

Buit

Een geldsom voor een bedrag van 776.000 BEF (ongeveer € 19.236).

Beschrijving van de daders

Dader aanwezig in het bureel van de zaakvoerder : 1m80/1m90 - Normale lichaamsbouw - Atletisch gebouwd met brede schouders. Drager van een compleet masker die een oude man voorstelde.

Dader die het kind gijzelde : 1m80/1m90 - Normale lichaamsbouw. Hij droeg een zwarte wollen muts waarbij enkel de ogen en mond zichtbaar waren. Hij droeg een groene hoed (stijl safari).

Dader die op de uitkijk stond : 1m70/1m80 - Magere lichaamsbouw, of kloeke lichaamsbouw naargelang de versie van de getuigen. In het zwart gekleed. Drager van een carnavalsmasker, die het gezicht van een oudere man voorstelde. Hij droeg ook een donkerkleurige hoed.

Locatie

Getuigen

Hebt u meer informatie of een tip over deze feit, gelieve dan contact op te nemen met de politie via het gratis nummer 0800 30 300 of via e-mail

Voor de mensen die bellen vanuit het buitenland, gelieve het nummer 0032 2 554 44 88 te gebruiken. Discretie wordt gegarandeerd.