Bende van Nijvel

Diefstal gewapenderhand en dubbele moord in een juwelierszaak te Anderlues

Donderdag 01 december 1983 rond 18u30 , Anderlues, Rue de la Station, nr 80

Op 1 december 1983 in de loop van de avond bevindt de familie SZYMUSIK zich thuis. Hun twee dochters bevinden zich in hun kamer op de eerste verdieping.

Minimum drie mannen stappen op de plaats van de feiten uit een zwarte GOLF en betreden er de juwelierszaak van Jean SZYMUSIK.

Geweerschoten weerklinken. Een van de dochters hoort de knallen en komt naar het gelijkvloers. Ze bemerkt er haar vader ter hoogte van de keuken, hij houdt een revolver in de hand. Een man ligt op de grond in de keuken en roept naar een medeplichtige : “Tire, tire …” (schiet, schiet…). Op dat ogenblik merkt het meisje de aanwezigheid van een andere dader gewapend met een handvuurwapen met een lange loop. Er volgt hierop een schietpartij en het kind loopt terug naar boven bij haar zus. Vervolgens weerklinken er nog verschillende geweerschoten en tenslotte gaat de deurbel.

De twee zussen begeven zich naar beneden en treffen er in de keuken het levenloze lichaam van hun moeder aan. In het werkhuis vinden ze hun vader, badend in een plas bloed.

Voor hun vertrek namen de daders diverse juwelen mee.

Ze vluchten aan boord van een Volkswagen Golf GTI, richting THUIN via de N6. De gebruikte vluchtwagen werd vervolgens in brand gestoken en achtergelaten in het bos van “Hourpes” in LOBBES ongeveer drie kilometer verder.

Buit

Een reeks juwelen en horloges ter waarde van +/- 140.000 BEF (ongeveer €3.470).

De revolver “Arminius”, kaliber 38 Sp met een loop van 2 1/2”, eigendom van SZYMUSIK Jean.

Beschrijving van het voertuig

Een zwarte Volkswagen Golf GTI. Het betreft hier de rode Volkswagen Golf GTI gestolen te OHAIN op datum van 02 oktober 1983. Dit voertuig was herschilderd.

Beschrijving van de daders

Ongeveer 40 jaar oud - 1m70 – kloek maar niet dik – brede lichaamsbouw – rond gezicht - deftig gekleed.

Idem als de eerste. Hij had bakkebaarden tot onderaan de oren.

Een beetje groter dan de andere twee daders : ongeveer 1m80 - blijkbaar een beetje jonger en minder brede lichaamsbouw. Hij droeg een soort jagersvest.

Zwarte Golf GTI (herschilderd)

Vindplaats van de VW Golf GTI

De VW Golf GTI werd op donderdag 1 december 1983 omstreeks 19u00 teruggevonden in LOBBES. Het voertuig werd in brand gestoken en stond op een klein weggetje in het bos van ‘Hourpes’.

Klein weggetje in het bos van ‘Hourpes’

Locatie

Juwelierszaak van Jean SZYMUSIK te Anderlues

Getuigen

Hebt u meer informatie of een tip over deze feit, gelieve dan contact op te nemen met de politie via het gratis nummer 0800 30 300 of via e-mail

Voor de mensen die bellen vanuit het buitenland, gelieve het nummer 0032 2 554 44 88 te gebruiken. Discretie wordt gegarandeerd.